Burgerbelangen Gemeente Emmen niet vervolgd voor column
Justitie vindt zaak te klein voor de rechter

Door Gert Meijer. Emmen Het openbaar ministerie gaat Burgerbelangen Gemeente Emmen niet vervolgen voor de column die de club in april van dit jaar schreef over fractievoorzitter Jan Dijkgraaf  van   Groenlinks.   Dat heeft het OM Dijkgraaf per brief meegedeeld.

Dijkgraaf had bij de politie aan-gifte gedaan wegens smaad. Dat deed hij op grond van een column, waarin BGE de vloer aanveegde met Dijkgraaf. Zo schreef de overigens anonieme columnist dat 'de tweets in de categorie privézaken van Jan vaak van een niveau zijn waarbij je je verbaast dat je nog geen bericht in de krant hebt gelezen dat Jan vanwege zijn geestelijke toestand is opgenomen in een (gesloten) inrichting'. En daar bleef het niet bij: "De politieke tweets van Jan getuigen van grootheidswaan en narcisme in combinatie met een misplaatst superioriteitsgevoel. (...) Steeds duidelijker lijkt het te wor-den dat we bij (...) Jan Dijkgraaf te maken hebben met een persoon die lijdt aan meervoudige geestelijke stoornissen."
Volgens woordvoerster Manon Hoiting is er niet voldoende bewijs voor de smaad om de zaak met succes voor de rechter te brengen. Er is weliswaar de column op de site, maar onbekend is door wie die geschreven is. Belangrijker is overigens, zegt Hoiting, dat een column een zekere vrije stijl heeft, waarin je iets meer leunt zeggen. "Boven-dien vinden wij dat als je in de poli¬tiek zit kritiek moet kunnen ver¬wachten en dat je ook weet hoe je daar mee om moet gaan."
Het OM zegt eigenlijk dat het de capaciteit niet wil inzetten om kosten te maken voor een dergelijke kleine zaak. "Dat is niet in het algemeen belang", bevestigt Hoiting.
Jan Dijkgraaf snapt niets van de reactie van het OM. 'Dat je veel kunt zeggen is toch wat anders dan iemand een inrichting toewensen." Hij beraadt zich op eventuele vervolgstappen. Wim Halm, als fractievoorzitter van BGE eindverantwoordelijk voor de columns op de site, zegt niet anders verwacht te hebben. "Ik heb Jan nog geprobeerd op andere gedachten te brengen, maar hij was er vast van overtuigd dat ie een zaak had."

Bron DvhN.