De fietspaden aan beide zijden van Kanaal A tussen Emmen en Emmer-Compascuum verkeren al bijna twintig jaar in erbarmelijke staat. De gemeente Emmen heeft 1,5 miljoen euro gereserveerd om achterstallig onderhoud weg te werken. Maar, zo stelt PlaatselijkBelang Emmer-Erfscheidenveen, dat is een half miljoen euro te weinig.

Eerder deze week deed het bestuur van Plaatselijk Belang een klemmend beroep op de Emmer politici ruimer in de buidel te tasten.

Voorzitter Ben Logtenberg: "Elke dag rijden zeker twaalf-honderd scholieren over de fietspaden, die als ware acrobaten deze hindernis moeten nemen. Kuilen, gaten en hobbels maken het fietsen namelijk tot een hachelijke onderneming. Op sommige plaatsen van het noordelijk fietspad liggen de tegels zo ver uit elkaar, dat je er gemakkelijk met een fietsband tussen zou kunnen geraken. Snel optreden is gewenst. We moeten de put dempen voordat het kalf verdrinkt!" Waar het geld vandaan moet komen, is echter een raadsel; het fonds voor het op-knappen van fietspaden is schoon leeg.

Wim Halm van Burgerbelangen Gemeente Emmen (BGE) kwam met een vindingrijke suggestie. "De fietspaden kun je vergelijken met het parcours van Parij s-Roubaix, de klassieker voor profwielrenners. Ik heb voor mijn kinderen in het verleden heel wat lekke banden moeten plakken. Ik stel voor om uit het potje van de 20e penning, gevuld met 1,8 miljoen euro, een half .miljoen euro te halen."

VVD-wethouder Tiens Eerenstein zag niets in de inval van Halm. "Het geld van de 20e penning heeft reeds een bestemming gekregen." Logtenberg verliet teleurgesteld de raadzaal. "Een van de raadsleden opperde dat een breder fietspad aan een kant van de weg misschien een optie is. Dat is niet het geval. De ruimte ontbreekt hiervoor. Ook is het zo dat het dorp daar niet enthousiast over is." 20E PENNING Voor huizenbezitters in Emmer-Erfscheidenveen was het een bron van ergernis: de erfpacht, de 2oe penning. Bij verkoop van een perceel moesten de bewoners van erfpachtgrond vijf procent van de verkoopprijs afdragen aan het waterschap Hunze en Aa's. Dat sluisde het geld door naar de grondeigenaren. Dit systeem is voor Emmer-Erfscheidenveen nu afgeschaft. DvhN