Veel mensen in de politiek zijn vooral bezig met hun eigen marketing 

Nog vijf kranten en het nieuwsjaar 2003 is geschiedenis. Wat gebeurde er in het bijna voorbije Jaar in uw regio? Uw krant blikt terug. Zo zoeken we hoofdrolspelers uit het nieuws nog een keer op, zetten we de belangrijkste nieuwsfeiten per maand op een rij en vertellen verslaggevers in een persoonlijke column over wat hen raakte in dit nieuwsjaar 2003. Vandaag deel acht: augustus.


NIEUW-WEERDINGE •

De emoties liepen hoog op, vrijdagochtend l augustus voor het Emmer gemeentehuis. Het vertrek van de gesubsidieerde badmeester Geert Koster dreigde het einde te betekenen voor zwembad De Wieke in Nieuw Weerdinge en dat pikte het lintdorp niet. Zo'n driehonderd verontwaardigde zwemliefhebbers togen in optocht naar Emmen. De boodschap was luid en duidelijk. "Maar de mensen hebben zich keurig gedragen. Waar een klein dorp groot in kan zijn", blikt toenmalig zwembadvoorzitter Henk Postmus tevreden terug. Nee, zelf is hij geen zwemmer. "ïk kan wel leukere dingen bedenken. Ik heb echt met pijn en moeite mijn A diploma gehaald", bekent de 48 jarige Postmus. Omdat hij De Wieke desondanks een belangrijke voorziening vindt, zat hij vijfjaar in het zwembadbestuur.


De problemen begonnen voor Postmus toen badmeester Geert Koster in februari bekend maakte dat hij een reguliere baan had gekregen bij Pare Emslandermeer in Vlagtwedde. "Fantastisch nieuws voor Geert, maar wij raakten daarmee de spil kwijt waar alles om draaide. En tot overmaat van ramp bleek ook nog dat de loonkosten van een opvolger niet gesubsidieerd zouden worden."


De Wieke trok bij de gemeente aan de bel. Postmus: "Van de politieke partijen kwam alleen Burgerbelangen Gemeente Emmen (BGE) meteen in actie. Die ging uitvoerig met ons in gesprek en kwam na wat ze beloofde. De partij kwam met een voorstel in de raad. Helaas tevergeefs. Geen enkele andere partij steunde het plan om eenmalig 25.000 euro beschikbaar te stellen." De Wieke koos op advies van een ambtenaar voor een meer in het oog springend middel: een protestactie. In het dorp werden zo'n 3200 handtekeningen opgehaald die vervolgens aangeboden zouden worden aan sportwethouder Henk Klaver (CDA).


De optocht op l augustus verliep zonder wanklank. En bovendien sorteerde hij effect. Nog dezelfde dag kwam de PvdA met het plan De Wieke een renteloze lening van 25.000 euro te verstrekken. Het CDA, de WD en Leefbaar Emmen schaarden zich snel achter dit initiatief. Postmus: "Natuurlijk was ik blij, maar ik vond het sneu voor BGE. De grote jongens in de raad kregen de eer, terwijl BGE zich voor ons het vuur uit de sloffen had gelopen. Mijn indruk dat veel mensen in de politiek vooral met hun eigen marketing bezig zijn. werd weer eens bevestigd."


De Wieke leende uiteindelijk zo'n 4900 euro van de gemeente. Hoewel er nog geen zicht is op een nieuwe 'badmeestersubsidie', is Postmus niet pessimistisch. "Wethouder Jenne Holman heeft beloofd op zoek te gaan naar een oplossing. Verder worden er reclameborden bij het zwembad geplaatst en is er een club van 50 in oprichting. De leden betalen elk jaarlijks minimaal vijftig euro. En er blijkt een stichting te zijn die ons wil ondersteunen met tienduizend euro op het verwachte tekort van vijftienduizend euro in 2004. Kortom: ik zie de toekomst dus niet heel somber in."