In de vorige eeuw kreeg de goegemeente in verkiezingstijd vanaf de kansel het bulderende advies van dominee en pastoor te stemmen op confessionele broeders en zusters.

En in de gesloopte concertzaal van Grimme aan de Markt in Emmen ontvingen de leden van de vakbond FNV strikte opdracht in het stemlokaal het vakje van linkse kandidaten dieprood te kleuren.

De rest van het volk trok zich daar niets van aan en stemde vrij en onbevreesd. Tegenwoordig zijn bijna alle kiezers het toonbeeld van mondigheid en is als gevolg daarvan de Emmer gemeenteraad ten dele veranderd in een verwilderde speeltuin.

Zie met name de opkomst, bloei en ondergang van Burgerbelangen Gemeente Emmen (BGE) waarvan Wim Halm uit Emmer-Com-pascuum de voorman is. Uit particuliere knorrigheid de gemeente zat hem dwars bij de verbouw van een bedrijfsloods - marcheerde Halm gelijk een kolonel buiten dienst bijna vier jaar geleden de raadzaal van Emmen binnen.

Eerst met twee zetels, toen vier, zelfs vijf en sinds vorige maand weer twee. 't Kan verkeren. In de afgelopen jaren ontpopte Halm zich als een rancuneuze pias die geen oog lijkt te hebben voor de essentie van politiek bedrijven: het op beschaafde wijze ordenen van de samenleving.

Mogelijk door gebrek aan innerlijke diepgang declameert hij liever kreupelrijm over de seksuele geaardheid van de fractievoorzitter van de VVD en neemt hij tersluiks met een bandapparaat een privé onderhoud op met wethouder Harm Brummel, eveneens van de VVD.

Om vervolgens de schriftelijke weergave daarvan toe te voegen aan het gerechtelijk dossier dat handelt over de bouw van vijf appartementen in de bergplaats van Halm.

Op 16 december vorig j aar vergaderde BGE in congrescentrum De Giraf in Emmen. Een voormalig lid van die partij stuurde deze krant een onthullende e-mail over de bijeenkomst: de dienst bij BGE, zo schreef hij, wordt uitgemaakt door een paar mensen;

BGE is niet transparant; mensen met een andere huidskleur, homoseksuelen en minima worden niet serieus genomen en zelfs geschoffeerd;

het begint er op te lijken dat er bij BGE mensen aan de top zitten die hun persoonlijke wraakgevoelens ten opzichte van de gemeente via de partij proberen uit te spelen. Jos van Hees, fractievoorzitter van D66, fileerde gisteren op zijn weblog de politieke moraal van Halm.

Een paar ingekorte citaten: "Wim heeft zich waarschijnlijk laten leiden door Stasiachtige praktijken. Ik ken Wim als een volhardend persoon die tot het eind toe doorgaat om zijn gestelde doel (bijvoorbeeld zijn bouwplan) te realiseren.

Maar er zijn wel grenzen. Treurig vind ik het dat Wim misschien een geluidsband heeft laten meelopen tijdens een gesprek met wethouder Brummel. Dat je dit niet aankondigt vind ik geniepig en dit getuigt van minachting. Door deze manier van 'communiceren' word je een persona non grata." De pijl die Halm op wethouder

Brummel heeft afgeschoten, zou op dinsdag 7 maart wel eens de boemerang van een dwaas geweest kunnen zijn.


Op die dag mogen we naar de stembus: de keus is aan de vrije kiezer.
 

Door Gerard de Kleine