ImageDouwe Douwstra (BGE).

'Emmen heeft geen uitstraling' 

Wanneer en waar bent u geboren ?
Ik ben op 31 januari 1949 geboren te Drachten.

Wat is uw burgerlijke staat?
Gehuwd met Greke Doedens. Zij is lerares zorg en welzijn en biologie aan het Hondsrug College. We hebben drie kinderen; Grisela (30), Jan-Douwe (24) en Erlyn (19).

Wat doet u naast uw raadswerk?
Ik geniet van een vervroegd pensioen, maar ben ook voor 24 uur per week beleidsmedewerker aan de Bestuursacademie Nederland. Verder ben ik diaken bij de wijkgemeente Bargeres van de Protestantse Kerk Nederland en voorzitter van de werkgroep Diaconie Sociale Zekerheid provincies Drenthe en Groningen.

Samen met Klaas Hooge ben ik bezig een stichting op te richten die studiedagen organiseert over de geschiedenis van het Emsland van 1930 tot het heden. ben verder ook ambassadeur van de Andreas Manna Stichting; een organisatie die zich inzet voor weeskinderen in Kenia en straatkinderen in Ghana.

Hoe is uw politieke carriere tot nu toe verlopen?
Ik ben lang directeur Sociale Zaken in Emmen geweest, dus bemoeide ik me nooit met politiek. Toen de BGE werd opgericht dacht ik: "dat wordt niks". Vorig jaar ben ik door Wim Halm gevraagd toe te treden. Daar heb ik drie maanden over nagedacht. Ik vond dat het wel een echte politieke partij moest worden, die zich niet alleen maar bezighoudt met bouw- en milieuvergunningen. Nu ben ik fractie voorzitter en beleef veel plezier aan de fractie. We zijn klein, maar er wordt nu wel rekening met ons gehouden.

Heeft u een grote passie?
Ik doe graag aan recreatielopen, skeeleren en als Fries natuurlijk schaatsen op natuurijs. Verder is mijn werk en mijn kerkwerk mijn grote hobby.

Waar kunt u zich werkelijk helemaal groen en geel aan ergeren?
De dagelijkse ellende over hoe mensen met elkaar omgaan. Of het nou in het klein is of in het groot. Zo van: Ik ben het niet met je eens, dus knal ik je voor je kop. De houding van Amerika, ik ben democratisch dus Irak moet ook democratisch worden. Ik hou er niet van als dingen worden opgedrongen.

Wat zijn de sterke en zwakke punten van Emmen?
Het wonen en de ruimte, maar ook mijn eigen werkklimaat is fijn. Jammer vind ik dat we er niet in zijn geslaagd Emmen bekendheid te geven. We hebben geen naam, geen uitstraling. De eigen bevolking werkt daar ook hard aan mee, moet ik zeggen.

Waar gaat u zich de komende jaren voor inzetten?
Een rechtvaardige verdeling van wat we hebben. Steun aan mensen aan de onderkant van de samenleving. We zijn een erg rijk land, maar er zijn schrijnende voorbeelden te over. Vaak wordt gezegd over die voorbeelden dat ze ook niks willen, dat is niet waar. Het gros wil juist erg graag aan de bak. De hoofdschuldige is het rijk. Die komt voortdurend met eisen, maar zonder middelen. De WMO? !k hou mijn hart vast!

Wie zijn uw grote voorbeelden?
Dat is er maar één: Jezus Christus, volgens de evangeliën én de apocriefen. Hij is onnavolgbaar, ik kan het niet.

Welk nieuws van de afgelopen tijd heeft bij u indruk gemaakt?
Nou ja, de verkiezingsuitslag. Ik ben me rot geschrokken van die negen zetels voor Wilders. Ik heb kennelijk de signalen uit de straat niet goed opgepakt. Wilders doet nu niet meer slechts in de marge mee. Als je op voorhand zo wilt omgaan met delen van het volk, met zijn antiislam uitspraken, ben je niet goed bezig.

Wat is het prettigste dat u de afgelopen tijd is overkomen ?
Tijdens de herfstvakantie het begeleiden van de Afrikaloop, een sponsorloop georganiseerd door de Andreas Manna Stichting. Een loop van Hoogeveen naar Diever, via Oosterwolde naar Rolde, Odoorn, Coevorden en Dedemsvaart. Deelnemers en vrijwilligers waren zeer enthousiast over de week.

Waarover bent u recentelijk zeer boos geworden ?
Ook de verkiezingsuitslag. Hoe kan dit nou, jongens? Ja. daar werd ik wel boos van.

Heeft u gevoel voor humor?
Volgens de kinderen heb ik een 'Fryske' gevoel voor humor. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Ik heb 'droge worstenhumor', zoals dat heet.

Wat is er goed in de raad en wat kan beter?
De onderlinge verstandhouding is goed, maar de debatten kunnen aanmerkelijk beter. Ik heb er een gruwelijke hekel aan als mensen elkaar niet laten uitspreken. Interruptie is hier om sprekers te ontregelen. vaak met smalende opmerkingen. Dat vind ik opvallend in de Emmer raad.

Wat verwacht u van de formatie, welk kabinet moet er komen? De uitslag verplicht tot een CDA/PvdA/SP kabinet en dat zou ik ook best willen.