Waar houdt het op. Er komt maar geen einde aan. Het is constant Emmen grote stad voor en na, Emmen de grootste industriestad van het Noorden, Emmen de meest aangewezen plek om te wonen, Emmer economie robuust, Emmen speelt mee, eMMen Maakt Meer Mogelijk.  Om met de laatste kreet te beginnen.

Wat maakt Emmen dan meer mogelijk in vergelijking tot de andere steden in het Noorden. Meer werkloosheid?  15,3% in Emmen, landelijk 6,4%. De grootste misaanpassing tussen opleiding en arbeidsmarkt?  Een gemeentelijke begroting onder druk?  Teruggroeien noemde het college de extreme bezuinigingen die Emmen bestuurlijk moest nemen om de gaten(vaak gevolg van blunders) uit het verleden te vullen.

Teruggroeien nota bene! Volgens mij was de kreet afkomstig van wethouder Evenhuis. U weet nu dus, wanneer u  geen salarisverhoging krijgt en de eindjes moeilijker aan elkaar te knopen zijn, er niets aan de hand is. Uw salaris is dan aan het teruggroeien.

De begroting moet op een geen tekort uitkomen,  om een aai over de bol van de provincie te krijgen. Hoe doen we dat? Simpel, we stellen investeringen uit en verplichtingen schuiven we door en hopen dat het in 2008/2010 economisch beter gaat en dat het tussen nu en dat tijdstip niet gaat `regenen`.

Maar geen angst burger van Emmen, de grote tovenaar waakt over u. Wethouder Evenhuis vindt de Emmer economie robuust, let wel robuust.

Er is economisch niets aan de hand, helemaal niet. In Emmen hebben we geen inflatie, stijgen de prijzen niet, hebben we geen economische teruggang, hebben we geen last van bedrijfssluitingen, hebben we geen groei van de werkloosheid. Straks beweert hij nog dat we in Emmen nog steeds met guldens betalen en dus de duurte van de euro hier helemaal niet van invloed is.

Evenhuis onderbouwd zijn stelling met het hebben van veel bedrijfsterreinen. Dat is volgens hem de maat voor het meten of je economie robuust is. Veel in de aanbieding, maar voor wie? Voor kastuinbouw? Het Rundedal bijvoorbeeld. Moest tuinders trekken uit het Westland.

Hoeveel tuinders uit de rest van Nederland zijn daar al neergestreken? Evenhuis vertelt het niet. Ja, als je moet zeggen twee of drie dan sta je natuurlijk voor aap, met je miljoenen investering. Waar blijf je als Den Haag ook nog eens beslist dat het niet de goede vestigingsplaats is. Wie lobbiet voor Emmen in Den Haag? De burgemeester? Nou, die zie je daar niet vaak.

Voor wie dan? Voor arbeidsintensieve bedrijven? De economie krimpt. Bedrijven sluiten in Emmen. Bedrijven trekken weg naar Oost Europa vanwege loonkosten. Bedrijven verleggen hun terrein in de toekomst meer naar het oosten, naar Azië,  China en India bijvoorbeeld. Chemie en ICT bedrijven verdwijnen of besteden  hun werkzaamheden uit.

Welke grote bedrijven zijn eigenlijk nog van plan om zich in onze geweldige industrie metropool te vestigen?

Evenhuis heeft geen lijst met bedrijfvestigingen, met een uitleg van de toename van arbeidplaatsen, in zijn interview opgenomen. Arbeidsplaatsen zijn verdwenen. Het blijft over dat onderwerp akelig stil. Welk transport/logistiek bedrijf zal zich op, de volgens Evenhuis,  `toplocatie` A37 Klazienaveen vestigen, als over de grens grond goedkoper is en  de aansluiting Scandinavië, NO Europa dichterbij ligt. Bovendien zijn  er daar ook subsidies beschikbaar.  Duitsland kent dezelfde economische problemen als Nederland, misschien is het daar nog wel dringender om bedrijven te lokken.

Bovendien stellen Nederlandse topeconomen dat een herstel van onze economie nog wel een aantal jaren uitblijft. Naar mijn mening begint het dus al een beetje te `regenen` en het is nog lang geen 2010.

Natuurlijk moet je een visie ontwikkelen, maar doe dat dan in samenhang tot wat er verder in Nederland en de wereld aan de gang is. Richt je blik eens op andere speerpunten, op andere economisch haalbare mogelijkheden.

Hou eens op met steeds achter de feiten aan te lopen. Ontwikkel in samenwerking met andere maatschappelijk betrokken organisaties een toekomst visie die niet gebaseerd is op stilstand, op houden zoals het is.

Emmen heeft zijn visie al klaar, als ik Evenhuis goed begrijp. Stug doorgaan op de ingeslagen weg. Het Grote Steden Beleid en alles wat daaraan gekoppeld is. Een aantal colleges en burgemeesters versleten, maar de visie blijft overeind.


Geweldige visonairs in dit college, nu maar hopen dat het tot 2008/2010 droog blijft.

 

Jaap Beekhuis - Erica